• img1
  • img2
  • img3
  • img5
  • img4

Ιστορικό Σχολείου

Η ανέγερση του Δημοτικού Σχολείου Αραδίππου Β΄ άρχισε το 1966. Κτίστηκαν οκτώ αίθουσες διδασκαλίας, δύο γραφεία, αποχωρητήρια και δύο αποθήκες. Το 1967 δέχτηκε τους πρώτους μαθητές του, οι οποίοι κλείνουν φέτος πενήντα χρόνια από την αποφοίτηση τους.

Μέχρι το 1966 λειτουργούσε μόνο το Δημοτικό Σχολείο Αραδίππου Α΄, επειδή όμως ήταν τόσοι πολλοί οι μαθητές η Κοινότητα ενοικίαζε δύο κτίρια, για να καλύψει τις ανάγκες για αίθουσες διδασκαλίας. Τα κτίρια αυτά ήταν σπίτια, των οποίων οι ιδιοκτήτες έλειπαν στο εξωτερικό. Βλέποντας η Κοινότητα ότι ένα δημοτικό σχολείο δεν μπορούσε να καλύψει τον αυξανόμενο αριθμό των μαθητών,  ζήτησε από το Υπουργείο Παιδείας την ανέγερση του Δημοτικού Σχολείου Αραδίππου Β΄.

Η συγκεκριμένη περιοχή επιλέγηκε για την ανέγερση του σχολείου, γιατί ήταν έξω από την οικιστική περιοχή. Η Αραδίππου ήταν τότε πολύ μικρή κοινότητα. Τα τελευταία σπίτια του χωριού ήταν κοντά στο Α΄ Δημοτικό. Εκεί υπήρχε μόνο το Κοινοτικό Γήπεδο και δεν υπήρχε ούτε δρόμος.

Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του το σχολείο είχε δύο τμήματα. Υπήρχε μια Στ΄ τάξη που αποτελείτο από 44 μαθητές και ένα σύμπλεγμα που αποτελείτο  από 22 μαθητές της Στ΄ τάξης και 15 μαθητές της Ε΄ τάξης. Αυτό δημιουργήθηκε λόγω έλλειψης χώρου, αφού τη χρονιά 1967 - 1968 το Α΄ Δημοτικό δεν λειτούργησε  για να γίνουν κατασκευαστικά έργα. Οπότε τη συγκεκριμένη χρονιά τα δύο Δημοτικά στεγάζονταν στο ίδιο κτίριο. Την επόμενη χρονιά το Α΄ Δημοτικό λειτούργησε κανονικά.

Στο σχολείο τα αγόρια ήταν σε διαφορετικές αίθουσες από τα κορίτσια. Η αυλή ήταν χωρισμένη σε δύο μέρη, έτσι ώστε ούτε το διάλειμμα να έχουν επαφή μεταξύ τους

Οι μαθητές διδάσκονταν τότε Μαθηματικά, Ελληνικά, Μουσική, Ιστορία και Γυμναστική. Το ωρολόγια πρόγραμμα είχε περίπου τη μορφή που έχει και σήμερα, απλά οι μαθητές έρχονταν και το απόγευμα στο σχολείο. Οι μαθητές διέκοπταν τα μαθήματα περίπου στις 12:30 το μεσημέρι και επέστρεφαν γύρω στις 3:30 το απόγευμα (με το κτύπημα της καμπάνας) και συνέχιζαν τα μαθήματά τους μέχρι τις 5:00 το απόγευμα.

Τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του σχολείου η επικοινωνία με το σπίτι ήταν δύσκολη, αφού οι γονείς δούλευαν σκληρά και δεν είχαν την ευχέρεια να πηγαίνουν στο σχολείο να μαθαίνουν για την πρόοδο των παιδιών τους. Μόνο όταν ένας μαθητής ήταν πολύ ζωηρός ή έκανε πολλές απουσίες από το σχολείο, ο Διευθυντής καλούσε τους γονείς του να δώσουν εξηγήσεις .

Επίσης, οι διάφορες εκδηλώσεις του Σχολείου ήταν ενδοσχολικές και δεν τις παρακολουθούσαν γονείς. Στις 18 Οκτωβρίου που γινόταν το πανηγύρι του Αποστόλου Λουκά, Πολιούχου Άγιου της Αραδίππου και προστάτη του Β΄ Δημοτικού Σχολείου, ήταν σχολική αργία. Οι μαθητές έπρεπε να πάνε εκκλησία και καθοδόν έπρεπε να καθαρίσουν τους δρόμους από τα χαρτιά .

Πρώτος διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Αραδίππου Β΄ ήταν ο κ. Γιάγκος Κωνσταντινίδης. Με δικές του ενέργειες δημιουργήθηκε στο σχολείο ένα μικρό αρχαιολογικό μουσείο και χορωδία - ορχήστρα  με μαντολίνα με μουσικοδιδάσκαλο τον κ. Γιώργο Σερδάρη. Ο κ. Γιάγκος Κωνσταντινίδης έπαιζε βιολί. Συχνά όπως αναφέρουν μαθητές του, έπαιζε βιολί και οι μαθητές τραγουδούσαν. Αυτό ήταν πολύ σημαντικό γιατί εκείνα τα χρόνια οι μαθητές δεν είχαν ούτε μουσικά όργανα ούτε άλλα μέσα για να ακούνε μουσική.

Μαθητές του κ. Γιάγκου θυμούνται ότι δεν δίσταζε να τους τιμωρήσει με μια βέργα φοινικιάς, όταν ξεχνιούνταν με το ποδόσφαιρο και αργούσαν να πάνε στην τάξη.

Άλλοι δάσκαλοι της πρώτης χρονιάς ήταν ο κ. Παπαξενόπουλος, ο κ. Σακκάς, ο κ. Δημητρίου, ο κ. Νεοκλέους, ο κ.  Σερδάρης και ο κ. Ιωνάς. Από το σχολείο πέρασαν και άλλοι διευθυντές όπως ο κ. Αντρέας Σταυριανός , η κ. Ευδοκία Σταυριανού, ο κ. Σωτηράκης  Σωτηριάδης, ο κ. Κέζος, ο κ. Κωστάκης Πέτρου, ο κ. Γιώργος Ευθυμίου, η κ. Δέσπω Ευθυμίου, ο κ. Γιώργος Γεωργίου και ο κ. Γιάννης Φαλάς.

Το 1974 ως αποτέλεσμα της τούρκικης εισβολής ο αριθμός των μαθητών αυξήθηκε ραγδαία. Εγγράφηκαν 360 μαθητές και χωρίστηκαν σε 12 τμήματα. Όλοι οι χώροι του σχολείου μετατράπηκαν σε αίθουσες διδασκαλίας. Υπήρχαν τμήματα που εργάζονταν με 50 μαθητές. Το 1978 το Δημοτικό Σχολείο Αραδίππου Β΄ λειτουργούσε το πρωί ως Δημοτικό και το απόγευμα ως Γυμνάσιο, μέχρι που ολοκληρώθηκε η ανέγερση του Γυμνασίου Αραδίππου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Δημοτικό Σχολείο Αραδίππου Β΄ φοίτησαν και δύο από τους ήρωες του 1974, ο Μ. Σιαρρής και ο Τ. Παπαθανασίου.

Με το πέρασμα των χρόνων και με τη βοήθεια των κατά καιρούς Σχολικών Εφοριών και των Συνδέσμων Γονέων βελτιώνονται οι κτιριακές  εγκαταστάσεις του σχολείου και εμπλουτίζονται τα διδακτικά του μέσα.